… hur det började

I början av november 2020 släppte Lärarförbundet sin ranking ”Bästa skolkommun”. Återigen hamnade Solna i bottenskiktet, på plats 243 av landets 290 kommuner. 

Två veckor senare dimper ett högst överraskande besked om nedläggning av Skytteholmsskolans mellan- och högstadie ner. Samtidigt tidigareläggs nedläggningen av Granbackaskolans mellanstadie med ett år. 

Detta blir den sjätte skolnedläggningen på tio år av Solnas kommunala grundskolor. Vi anser inte att detta är synonymt med att driva en ansvarsfull skolpolitik.

Skoliniatitivet Solna bildas av en grupp engagerade föräldrar som bestämmer sig för att göra något större för att långsiktigt lyfta skolfrågorna i Solna. Sedan dess växer Skolinitiativet Solna organiskt.

För en sak vet vi med säkerhet: detta varken börjar eller slutar med Skytteholmsskolan och Granbackaskolan. Trots att Solna är en av landets rikaste kommuner hanteras de kommunala skolorna med en klackspark. Klasserna växer, resurspengar stryps, ungar knölas in i dyra kontorslösningar när lokalerna inte längre räcker till, rektorer slutar, skolgårdar försvinner. Det får vara nog nu.

• Vi vill att Solna kommun tar ansvar för sina kommunala skolor och avsätter ordentliga budgetar!

Vill du också det? Följ Skolinitiativet på Facebook, Instagram och/eller din favoritkanal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *